Auteur: Edwin Kooijman, gepubliceerd op 27 januari 2021
Vaardigheidsniveau: beginnende klusser
Leestijd ca. 5 minuten
Ga snel naar...
Meer over sierplijsters
Dit heb je nodig
Aan de slag
Na afloop
Hulp nodig?
Je herkent het vast wel. Het schilderij aan de muur of de lamp aan het plafond krijgt een andere plek en rondom de gaten waar de oude schroeven en pluggen hebben gezeten zijn rafelige beschadigingen in de sierpleisterlaag ontstaan. Of deze, je hebt besloten om een nieuwe gietvloer in de woonkamer aan te laten brengen en wilt deze geheel naadloos en zonder plint laten aansluiten tegen de het bestaande sierpleister op de muren. Gewoon, omdat dat een modern en strak aanzien geeft. Je trekt de oude plinten van de muur en wat blijkt? Het sierpleister loopt helaas niet tot achter de plinten door. Waar de plint heeft gezeten is nu een lelijke kale rand zichtbaar. Je vraagt je af, wat nu? Met de kosten voor het aanbrengen van nieuw sierpleister over de gehele muur had je even geen rekening gehouden.
Dit zijn enkele voorbeelden van situaties die vroeg of laat voorkomen in bijna iedere woning met sierpleister op muren of het plafond. Beschadigingen die het aanzien niet bepaald ten goede komen. Regelmatig wordt mij dan ook gevraagd welke mogelijkheden er zijn om dit soort kleine tot middelgrote beschadigingen te herstellen.
Wat ik vaak tegenkom is dat dergelijke beschadigingen na een verwoede herstelpoging niet echt veel mooier zijn geworden. Daarbij wordt met name het nabootsen van de structuur van het bestaande sierpleister door veel mensen als een probleem ervaren. Dat is jammer, vooral omdat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om dit soort beschadigingen zelf onzichtbaar te repareren. Sterker nog, het is veel eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken. Je hebt er geen dure gereedschappen of gedegen vakkennis voor nodig en door het zelf te doen kun je natuurlijk besparen op het inhuren van een professional. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je reparatiewerkzaamheden aan sierpleisterlagen zelf kunt uitvoeren met een professioneel en nagenoeg onzichtbaar eindresultaat.
Meer over sierpleisters
Er bestaan vele soorten sierpleisters. Toch zijn er twee soorten die het meest in woningen worden toegepast, namelijk spachtelputz en spack.

Spachtelputz
Spachtelputz is een sierpleister op basis van kunsthars waaraan kleine steenkorreltjes zijn toegevoegd met een grootte variërend van 0,5 tot ca. 4 mm. De grootte van de steenkorreltjes bepaald de uiteindelijke structuur van de pleisterlaag. Spachtelputz wordt als een soort ‘filmlaag’ door de stukadoor met een vlakspaan op gladde muren of het plafond aangebracht en kan op iedere gewenste kleur worden gemengd. Het eindresultaat is een enigszins flexibele stoot- en schrobvaste afwerklaag die vele jaren mee kan gaan. Spachtelputz kan zowel binnen als buiten worden toegepast.

Spack
Spack bestaat net als spachtelputz uit een basis van kunsthars maar het bevat geen steenkorrels. In de plaats daarvan is een bepaalde hoeveelheid kalk aan de mortel toegevoegd. Ook Spack kan in principe in iedere gewenste kleur worden aangebracht. Dit aanbrengen gaat met behulp van een speciale spuitinstallatie. Het is een goedkope en snelle manier om wanden en plafonds binnenshuis af te werken. Het spuiten gebeurt in twee fasen. Eerst wordt een dunne laag aangebracht om oneffenheden in het onderliggende oppervlak weg te werken. Deze zogenaamde meslaag wordt glad gestreken met een spackmes. De uiteindelijke structuur ontstaat bij het aanbrengen van de tweede laag. Dit noemt men afkorrelen. De gewenste correlstructuur wordt daarbij bepaald door het instellen van de spuit. Deze korrel kan variëren van ca. 1 tot 6 mm. Spack wordt onder andere in de woningbouw op grote schaal toegepast bij het afwerken van de onderzijde van kanaalplaat verdiepingsvloeren.
Dit heb je nodig
Laten we eerst even op een rijtje zetten wat we nodig hebben voor het uitvoeren van de herstelwerkzaamheden.
Vulmiddelen
Als vulmiddel voor oppervlakkige beschadigingen kun je onder andere gebruik maken van Stuc-O-Seal van het merk Zwaluw Den Braven. Dit is een hoogwaardige watergedragen acrylaatkit met korrelstructuur. De kit wordt geleverd in kokers voor in een kitspuit en is zowel online als bij de meeste bouwmarkten te koop. Er zijn natuurlijk ook andere merken die een vergelijkbare kit in hun assortiment hebben maar daar heb ik persoonlijk geen ervaringen mee. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze kitten minder geschikt zouden zijn, in tegendeel.

We gaan de kit gebruiken voor het oppervlakkig herstellen van beschadigingen met een diepte tot ca. 3 mm. Diepere gaten kunnen beter eerst gedeeltelijk worden gevuld met gips om overmatige krimp van de kit te voorkomen. Heb je diepe gaten te herstellen, zorg dan dat je daarvoor een geschikte muurvuller op basis van gips in huis hebt.
Gereedschap
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden maken we gebruik van de volgende gereedschappen
- kitspuit
- afbreekmes
- afsteekmes of stug plamuurmes (breedte ca. 5 á 8 cm)
- soepel plamuurmes (breedte ca. 3 á 5 cm)
- soepel plamuurmes (breedte ca. 8 á 10 cm)
- blokkwastje (breedte ca. 6 á 10 cm)
- rol stevig keukenpapier
- handveger en veegblik
- afvalzakje
Aan de slag
Begin met het inspecteren van de rand van de beschadiging. Kijk goed of delen van het sierpleister los zitten en haal deze weg met het smalle plamuurmes. Let er ook goed op dat de rand van de beschadiging nergens boven het oppervlak van de sierpleisterlaag uitsteekt. Als dat wel zo is steek dan de verdikkingen weg met het afsteekmes. Zorg ervoor dat de rand van de beschadiging rondom lager komt te liggen dan het overige sierpleister en een schuin verloop krijgt. Dit komt straks de hechting van de kit ten goede. Vooral bij beschadigingen langs de grond is het van belang om al het afgestoken materiaal op te vegen. Hiermee voorkom je dat delen straks in de vuilmiddelen belanden. Probeer altijd zo schoon mogelijk te werken.
Zoals eerder aangegeven is het nu van belang om diepere gaten eerst te vullen met een muurvulmiddel op basis van gips. Zorg ervoor dat de vulling 1 á 2 mm dieper komt te liggen dan het oppervlak van het sierpleister. Probeer ook te voorkomen dat het vulmiddel nieuwe verdikkingen vormt langs de rand van de beschadiging. Werk nadat het vulmiddel is uitgehard zo nodig de rand opnieuw bij zoals eerder omschreven.
Tip! Gebruik bij voorkeur geen kant-en-klare vulmiddelen uit een tube. Deze worden na uitharding over het algemeen erg hard en zijn daardoor lastiger bij te werken.
Nu is het tijd om de acrylaatkit aan te brengen op de plaats van de beschadiging. Snijdt daarvoor de afdichting van de kitkoker open met het afbreekmes en plaats de koker in de kitspuit. Een spuitmondje op de koker is niet nodig. Doseer een streep kit op het brede of smalle plamuurmes (afhankelijk van de grootte van de beschadiging) en breng de kit met het plamuurmes vervolgens aan in het beschadigde sierpleister. Strijk de kit mooi vlak en zorg ervoor dat de herstelplek overal gelijkmatig wordt gevuld en nagenoeg even hoog wordt als het omringende sierpleister. Kom je nog kit te kort herhaal dan deze handeling.
Na het aanbrengen van de kit gaan we de gewenste korrelstructuur aanbrengen door de kit met het blokkwastje voorzichtig uit te strijken. Maak eerst met lichte druk kleine bewegingen om te kijken wat het effect is. Na enige oefening moet het lukken om de reparatieplek dezelfde structuur te geven als de rest van het pleisterwerk. Ben je tevreden, laat de kit dan volledig uitharden.

Na afloop
Reinig direct na afloop van je werkzaamheden je gereedschap eerst met het keukenpapier en daarna met water. Gooi het papier ook meteen na gebruik in het afvalzakje zodat er geen vlekken kunnen ontstaan op vloeren etc.
Na uitharding van de kit kan de herstelplek overeenkomstig de rest van het sierpleister op de gewenste kleur worden geschilderd om de reparatie zo goed als onzichtbaar te maken.
Hulp nodig?
Heb jij na het lezen van dit artikel meer hulp nodig of wil je de werkzaamheden toch liever uit handen geven aan een professional? Geen enkel probleem. Bij Metmijkunjebouwen.nl ben je op het juiste adres voor de uitvoering van al je timmerklusen en verbouwwerkzaamheden. Mijn vakmanschap en jarenlange ervaring staan garant voor het succes van jouw opdracht, groot en klein. Aarzel in dat geval dus niet en neem gerust contact met mij op voor het opvragen van een vrijblijvende offerte.
OFFERTE OF INFORMATIE AANVRAGENDeel jouw eigen ervaringen?
Heb jij naar aanleiding van dit artikel nog vragen, opmerkingen of aanvullingen of wil jij jouw eigen ervaringen met ons delen? Aarzel dan niet en plaats hieronder je reactie.
Wat een heldere uitleg. En veel simpeler dan ik dacht. Ik ben met behulp van de instructies in dit artikel zelf aan de slag gegaan en het resultaat is verbluffend. Niets meer van de reparatie te zien. Dat scheelt weer een hele hoop geld en alles ziet er weer netjes uit. Dank voor je heldere uitleg Edwin.
Goed om te weten hoe ik sierpleister kan repareren. De woning die ik gekocht heb is al oud en sommige hoeken zijn versleten of afgebroken. Hopelijk gaat het resultaat er netjes uitzien. Gelukkig ga ik de muren verven zodat je er nog minder van ziet.
Kan ik ook met de nog aanwezige zelfde spachtelputz repareren?
Dat is zeker mogelijk René. Eigenlijk heeft dat voor het eindresultaat de voorkeur omdat je dan met zekerheid dezelfde korrelstructuur hebt. Het blijft daarbij wel een kunst om niet over de randen van het bestaande spachtelputz te smeren. Dat geeft namelijk een extra verdikking die je blijft zien.